Masser af lakrids
Industrielt er lakridsfremstillingen en af de ting, Uzes og dens omegn har været kendt for op gennem 1800-1900- tallet. Oprindeligt var det de romerske soldater, der førte lakridsplanten til Sydfrankrig, hvor den blev brugt til medicinfremstilling. I midten af 1800-tallet, begyndte man at fremstille slik af lakridspulver, og det var i lakrids fabrikken ved Pont des Charettes i udkanten af Uzes, at de berømte ZAN- lakridstandbørster blev opfundet i slutningen af 1800-tallet. I dag importeres det meste lakridsrod fra Israel, Tyrkiet og Kina.
Lakrids udvindes fra rodstokken af lakridsplanten (Glycyrrhiza glabra). Rødderne vaskes, skrælles og tørres, og rives til sidst og koges med vand Resultatet er en sort, tyktflydende masse, som støbes i blokke før de bliver kolde. Disse lakridsblokke findeles herefter for den videre forarbejdning hos HARIBO, og de små stykker som opstår herfra opløses i varmt vand og fortyndes derefter indtil den rå lakrids er egnet til fremstilling af de enkelte lakridssorter (der skal være et indhold af lakridsekstrakt på mindst tre procent).
Selskaberne ZAN og Ricqlés er i 1986 blevet opkøbt af tyske Haribo, og de fleste aktiviteter er flyttet til en fabrik mellem Uzes og Marseille. I maj 1996 åbnede HARIBO „Musée du Bonbon i Sydfrankrig / Uzés“. I Uzes kan man få et rigtigt godt indblik i historien om lakrids-, vingummi-, og bolsjefremstilling.
„Musée du Bonbon“ er enestående med sine mange hundrede gamle udstillingsgenstande og dokumenter. Liebhavere og samlere af gamle reklameartikler kan glæde sig over de mangfoldige historiske plakater og emballager af enhver slags. Besøgende får slikkets historie fortalt ved hjælp af gamle maskiner og værksteder, som er genopbygget efter de oprindelige originaler. At HARIBO også er en væsentlig bestanddel af denne historie, giver jo sig selv.
„Musée du Bonbon“ byder på usædvanlige attraktioner. Både børn og voksne kan følge med i produktionen af HARIBO GOLDBÄREN live på en lille støbemaskine, som er specielt konstrueret til dette formål. Der er også en lille pakkemaskine, som leverer færdigpakkede poser. Alle, børn som voksne bliver ved indgangen til museet udstyret med små slikposer, så man under besøget er velforsynet, samtidig udleveres der poletter så man har mulighed at vinde mere lakrids, der er heldigvis gevinst hver eneste gang, man prøver.
HARIBO er et akronym for Hans Riegel,Bonn. Hans Riegel blev født i 1898 i Friesdorf (en bydel i Bonn) og var virksomhedens grundlægger. I 1920 lod han sin nyetablerede enmandsvirksomhed i Bonn-Kessenich registrere som akronym (et nyt ord som består af to eller flere sammensatte ord), i handelsregistret i Bonn.
Ved udgangen forefindes en kæmpe slikforretning hvor man kan købe alle Haribos produkter. I højsæsonen, må man væbne sig med tålmodighed, da der bliver slæbt slik i kilovis hjem af børn og voksne, så man skulle tro, at de ikke skulle spise andet de næste mange
Åbningstider for museet:
6 ud af 7 dage åbent fra kl. 10:00 til kl.13:00 og igen fra kl. 14:00 til kl.18:00, lukket mandage (undtagen ferie og skoleferier)
Hver dag i juli og august fra kl. 09:30 til kl. 19:00.
Priser:
Voksne: € 7:
Børn under 5 år gratis.